Subcribe Now!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Sunday, December 6, 2009

NAMA ITU TIDAK PENTING


   Salam..Bismillahirahmanirahhim..nama itu,tidak penting..nama sekadar nama..nama,tidak menjamin apa2..nama bukan berharga..hanya nama..ya allah,kurniakanlah kekuatan buat aku..korang ney,belum habes type dah kuar macam2..hik2..ok2..jangan marah na? saja je,sebenarnyer..kadang2,terpikir best sangat ke NAMA,PANGKAT,DARJAT dalam hidop? perlu ke,untuk menjamin masa depan? dapat ke,nama tuh menghilangkan seksaan kubur? sedapkah,kalau dimakan time lapar? 
   
   Ha,jwab2..sesetengah,orang lebih mementingkan nama dalam soal mencari jodoh..even,mencari kawan pon ader gak..menantu,nak best2 pangkat dan darjat..kite,ade sorang kawan ney dulu..hidop miskin..daif..kais pagi,makan pagi..kais petang makan petang..kalau tak kais,xmakan la diorang..umur dia plak,jauh 20 tahun lebih tua dari kite..dia memang rajin..rajin carik rezeki untuk family dia..rajin kais pagi untuk carik sesuap nasik untuk seisi keluarga..kerja dia,hanya kutip besi buruk..tin2 kosong..or apa saja,yang bleh dijual..kuar pagi hari,untuk mencari tin2 kosong..ke seluruh celah2 lorong kampung..mengharap,untuk sesuap rezeki..tiada masa,untuk bermain2..bergelak2..hanya serius semata2..dihina..terus dihina..tetapi gagahkan diri dengan senyuman..demi anak2,dan juga isteri dirumah..saban hari,mencari rezeki..tidak pernah mengeluh penat..walau sesaat..berkat kesabaran,beliau..

   Beliau kini,salah seorang pemilik kilang besi buruk yang menghasilkan besi2 untuk industri..kini,beliau gah dengan segala2nya..orang2 kampung,yang memandang hina mula memberi perhatian..menegur,berbuat baik..pegi mamxxx!! masa susah dulu,mana korang? hik2..over plak..even,masyarakat pon pon memandang harta dari usaha dan baik hati..apa mau kata? hik2...kaya itu,lebih penting  dari miskin..hati macam longkang,perangai macam setan..hik2,lebih pentingkan wang dari hati budi..agak2,bleh ke bawak masok kubur? maksud kite,khusus untuk orang2 islam..bleh ker? bleh ker? bleh ker?? bleh ek?? hehe..orang2,kafir memang sudah dijanjikan neraka selepas mati..baik macam mane pn,diorang atas muka dunia ney,tetap tak bleh masok syurga..Allah s.w.t hanya reduce kadar kesakitan aje mase nak dicabut nyawa..syurga mereka,hanyalah di atas dunia saja..kecuali masok islam..saudara,saudari..pikirkanlah..amek mase..untuk renungkan..semua ini..

View blog reactions

13 comments:

Farhana on December 6, 2009 at 1:20 AM said...

Kenapakah??? Maknanya??? King?? Kimi?? Huhu.. Nama kdang2 penting gak kot.. Nnt tak kenal maka tak cinta.. Heehee.. ;)

~ saye farhana.. ngehehe.. ;p

sI tEDI on December 6, 2009 at 2:14 AM said...

nama penting!

Budak Malu818 on December 6, 2009 at 3:56 AM said...

huk2..
Farhana,sI tEDI
nama di dalam nama..
terkenal,diantara terkenal..
huk2..
hehe..
jgn salah paham na?

'AQILAH on December 6, 2009 at 6:58 AM said...

nama itu identiti..hee

chokio_nia on December 6, 2009 at 7:01 AM said...

erk??apsal tbe2 cmne??hurmm..doa lah..

[z@ck] on December 6, 2009 at 10:08 AM said...

apasal?
ad org ktuk nama ko ke..
meh nk tolong belasah meh..

Hisham on December 6, 2009 at 11:14 AM said...

bg i name tu penting..coz nabi pn ade pesan bab2 name ni...tp bergantung pd keadaan la yer...sbr...tk cre

Budak Malu818 on December 6, 2009 at 8:04 PM said...

erk?
name,pangkat,darjat la..
itu mksod kite sbenarnyer..

mIsTa aLeH on December 7, 2009 at 2:32 AM said...

bg aku pgkat n darjat xpenting..
coz kalo mati pon xkemane pgkat tu..
paling xname jek org ingt tu pun bape lame la sgt =)

Zura on December 7, 2009 at 12:45 PM said...

pangkat dan darjat...bkn leh bwk mati pun...mati kena gak balut kain putih...tp xthlah klau dia suruh silkscreen ke kain kapan tue...aneh tue...

acap2405(1169) on December 8, 2009 at 8:11 AM said...

saper yang start hina orang pastu start berbaik baik macam nak jadikkkan bakal suami/isteri tuh..
sebijik macam ludah ke langit kena pada hidung dier sendiri..
nyampah..

YobSumo on December 10, 2009 at 8:31 PM said...

kita takkan dapat lari dari menilai orang.

tapi penilaian kena berpada pada, dan jangan pandang rendah dekat orang.

itu yg terbaik.

HonEyBuNNy on December 16, 2009 at 12:27 AM said...

ya...ne pn da kena mengena dgn ila lagik...ihihiih..ila pn xfhm la kenapa nama darjat itu lbh penting..mentang2 la ila ne org kebanyakkan..hurm...bkn ley bwa mati pn kan..pelik bila semua ne d persoalkan...kononnya xltk nak berkwn...

Post a Comment

Xkan tngk ajer kOT? commnt la sket...

Followers

peeping!

Related Posts with Thumbnails

Suaratistica

 

Suara. Copyright 2012 All Rights Reserved suara by kambing silver Ditukarkan Menjadi Blogger template suara.via.my edit by CikManis818